Eksperter på LED stripe belysning
Eksperter på LED stripe belysning

Hvilken LED stripe skal jeg velge?

Det er mange forskjellige typer LED striper å velge mellom. Det er viktig å velge riktig type stripe som passer til tenkt installasjon og bruk. Mange har gjerne hørt om RGB og COB LED stripe, men er det disse som passer best til din installasjon? 

De vanligste typer LED striper er ensfarget LED stripe, DimToWarm LED stripe, tunable white LED stripe, RGB LED stripe, RGBW LED stripe, RGB+CCT LED Stripe og COB LED stripe. De fleste av disse LED stripene kommer med forskjellige teknologier og med konstant spenning eller konstant strøm utførelse. De fleste vanlige LED stripene vi fører er konstant spenning mens vi bruker konstant strøm LED striper på installasjoner som har behov for dette.

Man tenker ofte ikke over at skal man ha en tunable white/RGB/RGBW/RGB+CCT LED stripe så må man ha en litt mer avansert styring en man trenger med en vanlig ensfarget LED stripe. 
Dette er vanlighvis ikke noen problem, men det er ikke sikkert at det smart hus systemet du bruker fra før støtter dette. Vi er løsningsorientert og finner i de fleste tilfeller en god og enkel løsning om dette skulle være tilfellet. 

Man vil også få mye mindre "vanlig" varmhvit lys fra en RGBW og RGB+CCT LED stripe sammenlignet med en ensfarget LED stripe. For eksempel er en RGBW LED stripe 19,2w/m totalt 19,2W per meter med alle fargene. Da gir dette deg bare 4,8W per meter på hver farge. (Rød 4,8W + grønn 4,8W + blå 4,8W + hvit 4,8W = totalt 19,2W) Så man vil kun ha rundt 400-500 lumen lysutbytte per meter med normalt hvit lys. Dette gir ikke nok lys til å bli brukt som hoved belysning.

Er LED stripen planlagt til og bli brukt som hoved belysning velger man ofte high lumen ensfarget LED stripe. Da denne type LED striper leverer mellom 110 -150 lumen per watt. Så en high lumen ensfarget LED stripe vil gi mye mer lys per watt og dermed være en mer energi effektiv løsning å besparende på strøm regningen. 

Man kan eventuelt kombinere og legge en RGBW + en varmhvit LED stripe i samme profil om man ønsker farger samtidig som det hvite lyset kan brukes til hoved belysning. Pass da på at aluminiumsprofilen er bred nok så man får plass til LED stripene.

 

Ensfargede LED striper har kun en farge, som hvit, rød, blå eller grønn. Dette er de mest bruke typene LED striper og vi lagerfører disse i 2200, 2400, 2700, 3000, 4000 og 5500 kelvin. De er enkle å installere og gir en jevn, solid belysning.
Ensfargede LED striper er ofte brukt til å legge til belysning i rom eller til å fremheve visse områder eller elementer. De kan også brukes til å skape en spesiell stemning eller atmosfære ved å velge en spesifikk kelvin farge som passer til den aktuelle anledningen eller miljøet. Om man skal bruke LED stripe som hoved belysning vil man ofte gå for en ensfarget LED stripe da disse ofte er mer energi effektive og man får høyere lumen utbytte per watt i forhold til de andre typene LED stripe som CCT, RGB, RBGW eller RGB+CCT.

Ensfarget LED stripe har ofte også høyere CRI (Farge gjengivelse) og mer "riktig" kelvin farge en man klarer å lage med en tunable white (CCT) LED stripe.
På en CCT LED stripe blander man en 2200 kelvin og en 6500 kelvin LED til og lage f.eks. 3000kelvin. Da vil man ikke klare få den nøyaktige 3000 kelvin belysningen man får med en ensfarget LED stripe. 

 

DimToWarm LED striper (DTW/D2W) består av to forskjellige type LED dioder hvor det ofte er 1800 kelvin på den varmeste dioden og 3000 kelvin på den kaldeste dioden. Disse diodene justerer automatisk fargetemperaturen (kelvin) på LED stripen etter hvor mye den dimmes ned.

Om man har lyset på 100% vil det kun være 3000 kelvin dioden som lyser. Jo lengre ned man dimmer lyset vil 3000 kelvin dioden lyse mindre og 1800 kelvin dioden vil lyse mer. LED stripen gi en varm oransjeaktig glød med 1800 kelvin når den er dimmet helt ned. Dette gir en mer lun og hyggelig lysfarge, og kan bidra til å skape en mer avslappet stemning i rommet.

 

Tunable white LED striper (CCT - Correlated Color Temperature) består av to forskjellige type LED dioder hvor det ofte er 2200 kelvin på den varmeste dioden og 6500 kelvin på den kaldeste dioden. 
Lys med en høyere fargetemperatur, som kald hvit (6500 kelvin) eller dagslys, har en blåaktig fargetone, mens lys med en lavere fargetemperatur, som varm hvit (3000 kelvin) eller supervarm hvit (2200 kelvin), har en mer oransjeaktig fargetone.

Med en enkel styring gir dette deg muligheten til å justere fargen på lyset fra varm hvit til kald hvit samtidig som du kan bestemme styrken på lyset. 
Dette gjør det mulig å tilpasse belysningen etter dine behov og ønsker. Tunable white LED striper er ofte brukt i kontorer, boliger og andre innendørsmiljøer der det er ønskelig å tilpasse lysfargen etter aktiviteten eller årstiden.

For eksempel kan du velge en varmere lysfarge om vinteren for å skape en hyggelig stemning, eller en kaldere lysfarge om sommeren for å gi en mer oppfriskende følelse. Tunable white LED striper kan også brukes til å simulere dagslys og hjelpe med å redusere tretthet og stress. Tunable white LED striper kan styres med en fjernkontroll eller en smarttelefon-app, slik at du enkelt kan justere lysfargen etter behov.

 

RGB LED striper (Red Green Blue) er LED striper som gir deg muligheten til å endre fargen på lyset fra en rekke forskjellige farger ved å kombinere rødt, grønt og blått lys. RGB LED striper kan styres med en fjernkontroll eller en smarttelefon-app, slik at du enkelt kan velge hvilken farge lyset skal ha. RGB LED striper er ofte brukt til å legge til belysning i rom eller til å fremheve visse områder eller elementer. De kan også brukes til å skape en spesiell stemning eller atmosfære, for eksempel ved å velge en farge som passer til den aktuelle anledningen eller miljøet.

RGB LED striper er også ofte brukt i utendørsbelysning, for eksempel til å belyse husfasader, trær eller andre landskapselementer. RGB LED-striper gir mange muligheter for å skape unike og interessante lysdesign, og kan være et spennende tillegg til hjemmet ditt eller til en offentlig plass.

 

RGBW LED striper (Red Green Blue White) er LED striper som har i tillegg til de tre fargene rødt, grønt og blått, også en vanlig hvit LED. Dette gir deg muligheten til å justere mellom farger, men også få det mer naturlige lysbilde med 2700 eller 3000 kelvin. RGBW LED striper kan styres med en fjernkontroll eller en smarttelefon-app, slik at du enkelt kan velge hvilken farge lyset skal ha og justere lysstyrken etter behov.

RGBW LED striper er ofte brukt til å legge til belysning i rom eller til å fremheve visse områder eller elementer. De kan også brukes til å skape en spesiell stemning eller atmosfære, for eksempel ved å velge en farge som passer til den aktuelle anledningen eller miljøet. RGBW LED striper er også ofte brukt i utendørsbelysning, for eksempel til å belyse husfasader, trær eller andre landskapselementer. RGBW LED striper gir mange muligheter for å skape unike og interessante lysdesign, og kan være et spennende tillegg til hjemmet ditt eller til en offentlig plass.

 

RGB+Tunable white (RGB+CCT) LED striper (Red Green Blue + Correlated Color Temperature) er LED striper som gir deg muligheten til å justere både farge og fargetemperatur på lyset. Dette gjør det mulig å tilpasse belysningen etter alle dine behov og ønsker. CCT står for Correlated Color Temperature, og refererer til den fargetemperaturen som lyset har. Lys med en høyere fargetemperatur, som kald hvit (6500 kelvin) eller dagslys, har en blåaktig fargetone, mens lys med en lavere fargetemperatur, som varm hvit (3000 kelvin) eller supervarm hvit (2200 kelvin), har en mer oransjeaktig fargetone.

RGB+CCT LED striper kan styres med en fjernkontroll eller en smarttelefon-app, slik at du enkelt kan velge hvilken farge lyset skal ha og justere fargetemperaturen etter behov. RGB+CCT LED-striper er ofte brukt til å legge til belysning i rom eller til å fremheve visse områder eller elementer. De kan også brukes til å skape en spesiell stemning eller atmosfære, for eksempel ved å velge en farge og fargetemperatur som passer til den aktuelle anledningen eller miljøet. RGB+CCT LED striper er også ofte brukt i utendørsbelysning, for eksempel til å belyse husfasader, trær eller andre landskapselementer. RGB+CCT LED striper gir mange muligheter for å skape unike og interessante lysdesign, og kan være et spennende tillegg til hjemmet ditt eller til en offentlig plass.

 

COB LED striper (Chip On Board) er LED striper som har mange flere lysdioder montert på rad etter hverandre direkte på LED stripen. Ofte er det fra 400-800 LED dioder per meter med ett beskyttende lag fosfor som dekker alle diodene. Dette gir en jevnere og bedre spredning på lyset sammenlignet med tradisjonelle SMD LED striper.

På grunn av tettheten til diodene kan man ofte bruke de minste aluminiumsprofiler til COB LED stripe uten at diodene vil være synlig gjennom dekselet til aluminiumsprofilen. 

COB LED stripene er også mer bøyelig en tradisjonelle LED striper. En ferdig installert SMD LED stripe skal aldri være knekt, bøyd eller vridd. På en COB LED stripe bygger diodene mye mindre i størrelse og de er festet direkte på PCBen. Dette gjør at COB LED stripen tåler bøyninger og vridninger bedre. 

COB LED striper kan brukes til det meste. Men er man ute etter mest mulig lumen per watt, høyest mulig CRI eller lengre LED striper er det vanlig SMD LED stripe som gjelder. 

 

Energi er en viktig faktor å vurdere når du velger LED striper, da de er kjent for å være mye mer energieffektive enn andre lyskilder. De kan være opptil 85% mer energieffektive enn glødelamper, og opptil 50% mer energieffektive enn halogenlamper. Dette kan bidra til å spare penger på strømregningen og bidra til å redusere CO2-utslippet.

LED striper et populært valg for de som ønsker å spare på strømregningen, eller for de som ønsker å skape spesielle lys- og fargemønstre i hjemmet eller på kontoret. De er enkle å installere og kommer i et bredt utvalg av farger og størrelser, slik at det er lett å finne noe som passer til dine behov.

 

Forrige artikkel: Hva er forskjellen på direkte og indirekte belysning?
Neste artikkel: Hva er en LED stripe og hvordan vet jeg at den er av god kvalitet?