Eksperter på LED stripe belysning
Eksperter på LED stripe belysning

Hva er en LED stripe og hvordan vet jeg at den er av god kvalitet?

LED striper er en type lyskilde som består av en rekke små lysdioder (LEDer) som er plassert på en fleksibel PCB (Printed Circuit Board). De kan brukes til å lyse opp et rom eller en overflate, og er ofte mye mer energieffektive enn andre lyskilder.

LED striper kommer i mange ulike størrelser og farger, og kan kuttes til å passe til ulike formål. Dette gjør at de ofte er enkle å installere. De kan festes med tape eller lim til en aluminiumsprofil eller tilsvarende for tilstrekkelig kjøling. Man er avhengig av kjøling for og opprettholde den oppgitte levetiden til LED stripen. Det er imidlertid viktig å huske at LED striper kan være litt mer kompliserte å installere enn andre lyskilder, så det kan være lurt å få hjelp av en elektriker til å installere dette. 

Når du skal velge LED stripe er det viktig å vurdere materialkvaliteten, da dette kan ha en stor innvirkning på både levetiden og ytelsen til lyskilden.
En god kvalitet på materialene som er brukt i LED stripen vil bidra til å øke levetiden, da dette vil redusere sannsynligheten for feil og kortslutninger. 

Materialkvaliteten kan også påvirke ytelsen til LED stripen. Dersom materialene er av dårlig kvalitet kan dette føre til at lyskilden ikke yter optimalt, for eksempel ved at lysstyrken reduseres eller at fargene ikke er så naturtro. Dette vil være frustrerende og slutt resultatet vil virke halvferdig. 

Det er derfor viktig å velge LED striper som er laget av kvalitetsmaterialer. Dette er mer kostbart, men vil spare deg for både tid og penger.

Det er også viktig å huske at det ikke bare er materialkvaliteten som er viktig, men også hvordan materialene er behandlet og satt sammen. Dersom LED stripen er dårlig sammensatt kan dette også påvirke ytelsen og levetiden.

Alle våre LED striper representerer den høyeste kvalitet, og vil lyse opp hverdagen din i mange år framover. Vi har gjennomført en grundig vurdering av relevante produsenter og satt sammen en portefølje av produkter innen LED belysning som vi kan være stolt av. 

Levetiden til LED striper er også lenger enn for andre type lyskilder. De kan vare opptil 50 000 timer eller lengre. Noe som tilsvarer mer enn 22 år med kontinuerlig 6 timers bruk hver dag! 

Levetiden til LED striper er ofte oppgitt med L70B50/L70B10/L80B10 på 50.000 timer. L80B10 refererer til hvor mange timer LED stripen kan brukes før lysstyrken reduseres med 20% sammenlignet med den opprinnelige lysstyrken (100%). For eksempel, hvis en LED-stripe har en L80B10-verdi på 50 000 timer, betyr dette at den kan brukes i 50 000 timer før lysstyrken reduseres med 20%.

Her ser man at LED striper med dårligere kvalitet ofte er oppgitt med 15.000 eller 30.000 timer og L70B50. Disse vil da etter 15.000 timers bruk kun ha 70% igjen av den orginale lystyrken.

Det er viktig å huske at disse verdiene er basert på laboratorietester, og at levetiden i virkeligheten kan variere avhengig av hvordan LED stripen brukes og behandles.

 

Men det er ikke bare selve LED stripen som er viktig i installasjonen. Mange glemmer og ta hensyn til at det er minst like viktig med en høykvalitets LED driver eller styring.
LED driveren er faktisk det nærmeste punktet i installasjonen som beskytter LED stripen mot overspenning og kortslutning.

LED driverene bør også ha overopphetingsvern som kutter strømmen i LED driveren ved høye temperaturer. Om temperaturen blir normal igjen vil selfølgelig LED driveren fungere som normalt.
De fleste LED driverene vi selger er fylt med en spesial gel for både bedre kjøling og mindre brann fare.

Det finnes også mange ulike kontrollerteknologier for LED striper, slik at du kan styre lysstyrken, fargene og lysmønstrene fra en fjernkontroll eller en smarttelefon-app. For å oppnå en trinnløs og flimmerfri dimming av LED striper så er man avhengig av kontrollutrustning av høy kvalitet. Dette gjelder drivere, dimmere, sendere og mottakere i trådløse systemer, kontrollere, programvare for App'er etc. Vi leverer kontrollutrustning av høyeste kvalitet og våre dimmere har en helt unik evne til å dimme lyset helt ned der få andre klarer å følge etter.

 

Forrige artikkel: Hvilken LED stripe skal jeg velge?
Neste artikkel: Faktorer å ta hensyn til ved installasjon av LED striper